O misiune a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) efectuează de luni până joi o vizită în Republica Moldova pentru a evalua condiţiile în care se desfăşoară campania preelectorală, precum şi climatul politic în preajma alegerilor prezidenţiale, preconizate să aibă loc la 20 octombrie concomitent cu referendumul constituţional pe tema aderării R. Moldova la Uniunea Europeană.
Potrivit unui comunicat al legislativului de la Chişinău, oficialii vor avea întrevederi cu președintele Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov. Agenda vizitei mai include discuții cu președintele Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișca, cu președintele Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, cu membrii Comisiei Electorale Centrale. Delegația misiunii preelectorale a APCE are planificate discuții cu principalii candidați la președinție și liderii partidelor politice, cu reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale implicate în observarea alegerilor și cu reprezentanți ai mass-media.
Din componența delegației APCE conduse de Thórhildur Sunna Ævarsdóttir fac parte Chris Said (Malta), Valentina Grippo (Italia), Laura Castel (Spania), precum și coraportorii pentru onorarea obligațiunilor și angajamentelor de către Republica Moldova, Pierre-Alain Fridez (Elveția) și Zanda Kalniņa-Lukaševica (Letonia).
Treisprezece candidați la funcția de președinte al R. Moldova au intrat în cursa electorală. Aceștia au depus cereri de înregistrare a grupurilor de inițiativă până în ultima zi, 31 august, care au fost aprobate și au primit legitimații.
Toți candidații la funcția de președinte al R. Moldova trebuie să depună, până la 20 septembrie, la CEC, liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 15.000 și cel mult 25.000 de alegători din minimum jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale R. Moldova, adică din cele 32 de raioane și municipiile Chișinău și Bălți.
În paralel, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a trei entități și două persoane implicate în acțiuni destabilizatoare ale Rusiei în Republica Moldova. Acestea includ organizația ANO „Evrazia” și Dmitry Konstantinovich Kiselev, directorul agenției ruse de știri Rossiya Segodnya. Sancțiunile au fost anunțate de secretarul de stat al SUA Antony Blinken.
Departamentul de Stat american a subliniat că aceste entități sunt acuzate de interferență în alegerile prezidențiale moldovene, sprijinind candidați pro-Kremlin.
ANO „Evrazia” a orchestrat o schemă prin care a transferat bani în Republica Moldova, sub pretextul „asistenței umanitare”, în realitate acești bani fiind destinați unei campanii de cumpărare a voturilor pentru candidați pro-Kremlin, subminând astfel democrația din Moldova (…) Conform unor noi informații, multe dintre ele provenind de la angajați ai agenției ruse de stat RT (fosta „Russia Today”), cunoaștem acum că RT nu este doar o simplă instituție media. Ea a dobândit capacități cibernetice și este, de asemenea, angajată în activități de informații, informații secrete și operațiuni de influență, precum și în achiziții militare. Aceste operațiuni vizează țări din întreaga lume, inclusiv din Europa, Africa și America de Nord și de Sud, anunță Ambasada SUA în Republica Moldova.
CITEȘTE ȘI: